Dr. G.J. van Hoytema Stichting
Home > Archief > Archief 2009
Home Dr. G.J. van Hoytema Stichting
Home Aanbod voor Tandheelkunde Mondhygiënisten Tandartsassistenten Tandartsen Apothekers Huisartsen Medische specialisten Paramedici Psychologen Sociaal geneeskundigen Verloskundigen Verpleeghuisartsen Verpleging en Verzorging Overigen Agenda Algemeen Contact Jaarverslag Cursuslocaties Routebeschrijvingen Presentaties Presentaties 'Focus op voeding" Evaluaties Fotoalbums Interessante links Hotels in omgeving Universiteit Twente Syllabus Archief Archief 2009 Archief 2008 Archief 2007 Archief 2006 Archief foto's

Focus op...... voeding in de geriatrie

Cursusinformatie

Plaats: De Oude Usselerschool te Enschede

Datum: 2 april 2009

Tijd: 8.30-16.30 uur

Kosten: € 170,00

€ 85,00 voor studenten

Toelichting

Voeding staat volop in de belangstelling. We worden er dagelijks mee geconfronteerd. Denk aan de vele afslankdiëten, sportvoeding, verantwoord eten en ga zo maar door.

Steeds meer bedrijven ontdekken de markt voor de “gewone” consument. Maar hoe staat het nu met de aandacht voor voeding bij ouderen?

In een dagvullend programma wordt de focus gericht op voeding in de geriatrie. De meest recente inzichten op het gebied van voeding bij de oudere mens en de specifieke voedingsproblemen bij de aanwezigheid van ziekten op de oudere leeftijd zullen aan de orde komen. Ook zal er aandacht worden besteed aan de relatie voeding en preventie en aan de positieve effecten van voeding of voedingssupplementen bij bepaalde aandoeningen.

Vroegsignalering van (dreigende) ondervoeding is belangrijk, recent ontwikkelde screeningsinstrumenten zullen worden gepresenteerd, waarbij met name wordt uitgegaan van de praktische toepasbaarheid in de ouderenzorg.

Als we spreken over voeding, dan denken we in eerste instantie aan eten. “Eten” is breder dan voeding. Eten heeft ook te maken met smaakbeleving en met de sfeer waarin gegeten wordt. Uit onderzoek is bekend dat verbetering van de maaltijdambiance bijdraagt aan het verbeteren van de voedingstoestand en aan een betere kwaliteit van leven. Het spreekt voor zich dat naast de meer “technische” aspecten ook uitgebreid aandacht wordt besteed aan ambiance. De mogelijkheden op dit gebied voor cliënten met de noodzaak tot aangepaste voeding zullen hierbij uiteraard ook uitgebreid aan de orde komen.

Het symposium is interactief en praktijkgericht. In het plenaire ochtendgedeelte wordt een brede basis gelegd van de verschillende aspecten van voeding bij ouderen. In het middagprogramma is er gelegenheid om, in verschillende parallelsessies, inhoudelijk dieper in te gaan op een aantal verschillende deelgebieden. De toepassing in de praktijk staat hierbij op de voorgrond, waarbij voor iedere beroepsgroep in de ouderenzorg een interessante keuze uit de verschillende sessies is te maken.

Deze dag zal u in elk geval voldoende kennis, handvatten en inspiratie bieden om in uw dagelijks praktijk aan de slag te kunnen gaan met de verbetering van het voedingsbeleid bij uw geriatrische cliënten.

Doelgroep: verzorgenden en verpleegkundigen werkzaam in de ouderenzorg, specialisten ouderengeneeskunde, huisartsen, diëtisten, logopedisten, ergotherapeuten, managers ouderenzorg, managers facilitair en/of voeding, kwaliteitsfunctionarissen, beleidsmakers en alle overige disciplines werkzaam binnen het geriatrisch werkveld.

Begeleiding namens de Dr G.J. van Hoytema Stichting

-

Lydia van den Akker, diëtiste Zorggroep Sint Maarten, Oldenzaal

-

Gerard Kanne, beleidsmedewerker kwaliteit Bruggerbosch, Centrum voor psychogeriatrie te Enschede

-

Ed Notenboom, specialist ouderengeneeskunde, Zorggroep Sint Maarten te Oldenzaal

-

Riny van Soest, manager Voeding, Bruggerbosch, Centrum voor psychogeriatrie te Enschede

Cursusinformatie
Programma
Korte inhoud van de parallelsessies
Sprekers
Algemene informatie
Sitemap Privacybeleid Retourbeleid Winkel Regels